Voortplantingstechnieken

Wat zijn voorplantingstechnieken?

Voorplantingstechnieken zijn medische technieken om een zwangerschap mogelijk te maken in gevallen waar dit niet mogelijk is of moeilijker. 

IVF (in-vitrofertilisatie) gebeurd door eicellen en zaadcellen in het laboratorium tezamen te brengen, waarna de embryo wordt ingebracht bij de vrouw. Hiervoor kunnen stellen hun eigen eicellen of zaadcellen gebruiken, of gebruik worden gemaakt van een donor. Ook kan de embryo ingebracht worden bij de vrouw zelf of bij een draagmoeder.

KID (kunstmatige inseminatie van donorzaad) waarbij een vrouw zwanger wordt door het inbrengen van zaadcellen van een donor. 

Juridische consequenties van voortplantingstechnieken

Omdat er veel mogelijkheden zijn als het IVF en KID betreft zullen wij hieronder voor iedere procedure en mogelijkheid de consequenties voor het ouderschap uitleggen. 

  • IVF met eigen eicellen en zaadcellen - de biologische moeder is de juridische moeder van het kind. Indien de biologische moeder en de biologische vader getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben zal de biologische vader ook de juridische vader worden. Indien dit niet het geval is moet de biologische vader het kind erkennen om juridisch vader te worden en indien gewenst ouderlijk gezag aanvragen. 
  • IVF met eigen eicellen en donor zaadcellen - de biologische moeder is de juridische moeder van het kind. Indien de biologische moeder en de wensvader getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben zal de wensvader ook de juridische vader worden. Indien dit niet het geval is moet de wensvader het kind erkennen om juridisch vader te worden en indien gewenst ouderlijk gezag aanvragen. De zaad donor is dus alleen biologische ouder, maar verder is geen sprake van juridische ouderschap. Hiervoor zou de zaad donor het kind moeten erkennen. 
  • IVF met donor eicellen en donor zaadcellen - de wensmoeder is de juridische moeder van het kind. Indien de biologische moeder en de wensvader getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben zal de wensvader ook de juridische vader worden. Indien dit niet het geval is moet de wensvader het kind erkennen om juridisch vader te worden en indien gewenst ouderlijk gezag aanvragen. De eicel en zaad donor zijn dus alleen biologische ouder, maar verder is geen sprake van juridische ouderschap. Hiervoor zou de eicel of zaad donor het kind moeten erkennen. 
  • IVF met gebruik van een draagmoeder - de draagmoeder is de juridische moeder totdat zij het kind afstaat en de wensouders het kind adopteren. Wel kan een van de wensouders het kind erkennen tijdens de zwangerschap van de draagmoeder. De eicel of zaad donor, indien gebruikt, is alleen biologische ouder maar verder is geen sprake van juridische ouderschap. 
  • KID met gebruik van een draagmoeder - de draagmoeder is de juridische moeder totdat zij het kind afstaat en de wensouders het kind adopteren. Wel kan een van de wensouders het kind erkennen tijdens de zwangerschap van de draagmoeder. De zaad donor, indien gebruikt, is alleen biologische ouder maar verder is geen sprake van juridische ouderschap. Hiervoor zou de zaad donor het kind moeten erkennen. 
  • KID met donor zaadcellen - de biologische moeder is de juridische moeder van het kind. Indien de biologische moeder en de wensvader getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben zal de wensvader ook de juridische vader worden. Indien dit niet het geval is moet de wensvader het kind erkennen om juridisch vader te worden en indien gewenst ouderlijk gezag aanvragen. De zaad donor is dus alleen biologische ouder, maar verder is geen sprake van juridische ouderschap. Hiervoor zou de zaad donor het kind moeten erkennen. 

Deze website is alleen bedoeld voor algemene juridische en praktische informatie. Wij geven geen advies in specifieke gevallen. Hiervoor zult u contact moeten opnemen met een advocaat of andere instantie zoals het Juridisch Loket. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met ons via contact@triasrebus.nl.