Reizen met minderjarige kinderen

Een leuke vakantie gepland met uw minderjarige kind? Voordat u op reis gaat is het belangrijk om het volgende op orde te stellen:

LET OP! Regels veranderen regelmatig dus dubbelcheck deze informatie voordat u op reis gaat! Regel ook goed de toestemming van de andere ouder, indien u uw kind naar het buitenland neemt zonder de toestemming van de andere ouder kan dit als kinderontvoering worden gezien wat strafbaar is. 

Paspoort of ID – afhankelijk van het land waar u naartoe reist, is soms een identiteitsbewijs voldoende, terwijl soms alleen een paspoort is toegestaan. U kunt momenteel naar de onderstaande landen met uw identiteitsbewijs reizen;

Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Visum – kijk zorgvuldig of er aanvullende eisen zijn om naar een land toe te reizen zoals een visum en de kosten hiervan. Deze informatie kunt u sowieso verkrijgen bij de ambassade of consulaat van het land waar u naar wilt reizen.

Eigen paspoort/ID – kinderen mogen niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van hun ouders en hebben nu hun eigen paspoort of geldig legitimatiebewijs nodig. Ook al is uw kind voorheen in uw paspoort ingeschreven, is dit nu niet meer geldig. Zorg dat het paspoort van uw kind in orde is, hiervoor heeft u ook toestemming nodig van de andere ouder.

Geldig paspoort/ID – voor sommige landen is het voldoende als u een geldig paspoort of legitimatiebewijs heeft voor u en uw kind. Echter sommige landen hebben extra eisen: het paspoort of legitimatiebewijs moet bijvoorbeeld nog minimaal 3 tot 6 maanden geldig zijn bij aankomst of vertrek. Check dit goed voor uw reis.

Reist u samen met de vader/moeder van uw kinderen? U heeft geen toestemming formulier nodig omdat u beide reist met het kind. Echter is het wel belangrijk nu kinderen hun eigen paspoort hebben en niet meer in het paspoort van hun ouders bijgeschreven kunnen worden om aan te tonen dat jullie de ouders zijn van uw kinderen. Een (internationale) geboorteakte en/of de gezag verklaring van de rechtbank is altijd handig om mee te nemen. Hierop staat wie de ouders van uw kinderen zijn en wie er gezag heeft.

Reist u alleen met uw kinderen? Ongeacht of u een alleenstaande ouder, gescheiden of getrouwd bent zijn er extra regels voor alleen reizen met kinderen om onder andere internationale kinderontvoering te voorkomen. De regels verschillen per land maar als u de volgende documenten meeneemt bent u verzekerd dat u mag reizen met uw kinderen:

  1. Een (internationale) geboorteakte van uw kinderen dat aantoont wie de ouders zijn
  2. Gezag verklaring van de rechtbank dat aantoont welke ouder(s) gezag hebben
  3. Indien het gezag gedeeld wordt met een andere ouder, ongeacht u relatie tot die andere ouder, heeft u toestemming in de vorm van een schriftelijke verklaring nodig.
  4. Een kopie van het paspoort van de andere ouder met wie het gezag gedeeld wordt.

Reist een andere volwassene dan een ouder met het kind? Dan heeft deze volwassene de toestemming nodig van beide ouders als zij het gezag delen, of van een ouder indien die alleen het gezag uitvoert. Vergeet niet een paspoort kopie van de ouder(s) bij deze verklaring toe te voegen.

Deze website is alleen bedoeld voor algemene juridische en praktische informatie. Wij geven geen advies in specifieke gevallen. Hiervoor zult u contact moeten opnemen met een advocaat of andere instantie zoals het Juridisch Loket. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met ons via contact@triasrebus.nl.