Draagmoederschap

Wat is draagmoederschap?

Draagmoederschap is wanneer een vrouw voor een ander een kind draagt een baart. Er zijn verschillende manieren hoe draagmoederschap tot stand kan komen:

  • Kunstmatige inseminatie - hierbij wordt zij zwanger door de zaad van de wensvader of een donor.
  • IVF (in-vitrofertilisatie) - hierbij wordt zij zwanger door een ingebrachte embryo. Deze embryo kan ontstaan door het zaad van de wensvader of een donor, en een eicel van de wensmoeder, draagmoeder of een donor. 

Er zijn meerdere mogelijke redenen om te kiezen voor een draagmoeder, waaronder een gezin waarbij ernstige erfelijke ziektes voorkomen, een wensmoeder die niet vruchtbaar is of geen baarmoeder heeft of een homoseksueel stel die via deze weg een kind wenst te verkrijgen.

In Nederland is commerciële draagmoederschap en de bevordering ervan verboden, waarbij de draagmoeder meer dan een redelijke vergoeding krijgt voor de kosten die zij hiervoor maakt. Maar draagmoederschap waarbij de moeder alleen een vergoeding krijgt voor de kosten, en grotendeels dit voor een welwillende redenen doet is wel toegestaan. Vaak word er dus een draagmoeder binnen de eigen kring gevonden omdat er geen reclame mag worden gemaakt voor draagmoederschap. Dit is verboden volgens het Wetboek van Strafrecht. Hieronder valt ook op Facebook posten dat er naar een draagmoeder of wensouders wordt gezocht dus wees hier voorzichtig mee. 

Wat zijn de juridische gevolgen van draagmoederschap voor de partijen?

  • Draagmoeder - de draagmoeder is de juridische moeder van het kind. Dit kan niet contractueel worden veranderd. De draagmoeder is dus na de geboorte van het kind de juridische moeder en heeft het ouderlijk gezag tot zij het kind afstaat. Indien de draagmoeder van gedachte veranderd kunnen de wensouders haar niet forceren tot het afstaan van het kind. 
  • Wensouders - afhankelijk van de procedure en de keuze tot eigen of donor zaad en eigen of donor eicel zijn de wensouders mogelijk alleen biologische ouders.  
    • In de wet staat vastgesteld dat de juridische moeder degene is die het kind baart en totdat de draagmoeder het kind afstaat en de wensouder het kind adopteert is de wensouder dus nog geen juridische ouder van het kind.
    • Wel is het mogelijk dat een van de wensouders het ongeboren kind erkend. Een kind kan echter maar twee juridische ouders hebben waardoor dus maar een van de wensouders deze route kan nemen en de ander zal moeten wachten tot na de geboorte om het kind te erkennen. 
  • Eicel of zaad donor - juridische ouderschap kan ontstaan op drie manieren: degene die het kind baart is de juridische moeder, degene die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de juridische moeder wordt juridische ouder of via erkenning. De eicel of zaad donor is dus alleen biologische ouder, maar verder is geen sprake van juridische ouderschap. Hiervoor zou de eicel of zaad donor het kind moeten erkennen. 

Adoptieprocedure

Omdat de draagmoeder de juridische moeder van het kind is zal zij dus het kind moeten afstaan en de wensouders het kind adopteren. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij onze adoptie pagina. 

Deze website is alleen bedoeld voor algemene juridische en praktische informatie. Wij geven geen advies in specifieke gevallen. Hiervoor zult u contact moeten opnemen met een advocaat of andere instantie zoals het Juridisch Loket. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met ons via contact@triasrebus.nl.